PETRA VRH VREZEC, koloraturna sopranistka, je kot majhna deklica začela svojo glasbeno pot z igranjem klavirja in jo po desetih pianističnih letih nadgradila z učenjem solopetja na Glasbeni šoli Ribnica pri prof. Aleksandri Milosavljević. Sledil je študij solopetja na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Editi Garčević Koželj in prof. Marjanu Trčku. Pevsko znanje je naprej pridobivala tudi pri mednarodno uveljavljenemu baritonistu Ferdinandu Radovanu in koloraturki Norini Radovan, od leta 2015 pa se redno pevsko izpopolnjuje pri svetovno priznani operni pevki in cenjeni pedagoginji Dunji Vejzović v Zagrebu. Svoje znanje redno nadgrajuje tudi z udeležbo na mojstrskih tečajih (Edita Gruberova, Dunja Vejzović, Marcos Fink, Leonardi di Lisi). V času šolanja je sodelovala tudi na državnih tekmovanjih in prejela več nagrad in priznanj. Kot solistka je redna gostja SNG Opere in baleta v Ljubljani. Pela je Kraljico noči (W.A. Mozart: Čarobna piščal), Oscarja (G. Verdi: Ples v maskah), Adelo (J. Strauss: Netopir), Ninon (A. Foerster: Gorenjski slavček), Minervo (J. Offenbach: Orfej v podzemlju) itd.

Glasbeno kot koncertna pevka sodeluje tudi z ostalimi državnimi glasbenimi ustanovami in zavodi: Festival Ljubljana, Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, Festival Seviqc Brežice, Glasbena matica Ljubljana, Glasbena mladina Slovenije, KD Nova Gorica, Kulturno društvo Schellenburg ter nastopa v referenčnih dvoranah (Viteška dvorana Križank, velika dvorana SNG opera in balet Ljubljana, Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Viteška dvorana Grad Brežice, Uršulinska cerkev Sv. Trojice Ljubljana). Leta 2021 je z organistom Gregorjem Klančičem in baritonistom Alom Vrezcem posnela zgoščenko Ave Maria – pregledno delo 23 Ave Marij slovenskih in tujih skladateljev.

V zadnjih letih se je izmojstrila tudi v pisanju scenarija ter organizaciji predvsem avtorskih otroških in mladinskih izobraževalnih opernih predstav (Prvo srečanje z opero, Postala bom operna pevka, Najstniški brivec, Ptice so narekovale note skladateljem) ter tudi koncertov (Z-opera, Operne peripetije, Musica viva, Operna čajanka …). Vse je režiral priznani režiser Zvone Šedlbauer. Otroških predstav je organizirala in izvedla več kot 100 tako po vrtcih in šolah kot tudi v kulturnih ustanovah (redno v SNG opera Ljubljana, občasno v Cankarjevem domu ter na festivalu Junij v Ljubljani v sklopu Festivala Ljubljana). Ob tem je recitale in glasbeno-scenske predstave organizirala tudi na lokalni sceni, kjer tovrstnih klasičnih glasbenih dogodkov primanjkuje; Bovec, Kisovec, Kočevje, Nova Gorica, Rašica, Ribnica, Škocjan, Velike Lašče, Videm-Dobrepolje in drugod.

Petra je sodelovala z mnogimi priznanimi slovenskimi in tujimi pianisti, dirigenti in pevci (Simon Krečič, Igor Švara, Marko Gašperšič, Jaroslav Kyzlink, Marko Hribernik, Nataša Valant, Tadej Horvat, Janez Lotrič, Branko Robinšak, Martina Zadro, Nuška Drašček, Jože Vidic, Elena Boljubaš, itd.).

Ker je po poklicu tudi univ. dipl. biologinja, so njena posebna strast ptice in njihovo petje, zato rada nastopa z glasbeno literaturo o pticah in naravi. Želi si namreč, da glas o pomembnosti zaščite danes že tako uničene narave pride na uho tudi ljubiteljem umetnosti, ki so od narave mogoče malo bolj oddaljeni. Kar 13 let je bila polovično zaposlena kot glavna urednice naravovarstvene revije o pticah Svet ptic ter eno leto pri Inštitutu Lutra kot organizatorka kulturnih dogodkov in biologinja v sklopu evropskega projekta LIFE Natura viva. Ob vsem tem je ves čas delala kot samostojna umetnica.