Al Vrezec

baritonist, pisec scenarijev

Al Vrezec je Petrin soprog. Ker je otroštvo preživel v operi ob mami balerini, je njegov velik atribut igralski talent. S svojo pristnostjo in komičnostjo dela predstave in koncerte še bolj privlačne. V OperAriji nastopa kot baritonist in je idejni vodja predstav in koncertov ter skupaj s Petro pisec scenarijev. Al Vrezec je dobro poznan kot doktor znanosti, raziskovalec na Nacionalnem inštitutu za biologijo ter docent, habilitiran na Univerzi v Ljubljani. V mladih letih se je začel privatno učiti petje pri svetovno znanemu baritonistu Ferdinandu Radovanu, sodeloval na več koncertih, produkcijah in opernih predstavah v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji skupaj z nekaterimi priznanimi opernimi solisti ter dirigenti in pianisti ter poustvaril kar nekaj opernih vlog.

Nataša Valant

pianistka, glasbena svetovalka

Nataša je Petrina "glasbena mama", pomemben člen korepeticijskih priprav na nastope Petre Vrh Vrezec in OperArije ter pomembna glasbena podpora, tudi tolažba in svetovalka. Klavir je študirala v Ljubljani pri prof. Veri Zupančič - Kralj in prof. Zorki Bradač, harfo pa pri prof. Jelici Portograndi ter se izpopolnjevala pri prof. Hildi Horak - Čas. Obiskovala je tudi poletne klavirske tečaje v Salzburgu. Že zelo zgodaj se je seznanila z vokalno - instrumentalno glasbo in vse od ustanovitve glasbenega društva Consortium musicum leta 1968 bila dolga leta njegov korepetitor. Do leta 1991 je bila korepetitorka in harfistka v Operi SNG Opera in balet v Ljubljani, nato pa do leta 2002 pianistka Slovenskega komornega zbora. Vsa leta se koncertno udejstvuje kot pianistka - spremljevalka naših vodilnih vokalnih solistov. Z njimi je gostovala po domačih in tujih koncertnih odrih ter posnela veliko literature s področja samospeva za arhiv Radia Slovenija in izdala približno 14 CD plošč. Z Markom Finkom sta za posnetke prejela nagrado Prešernovega sklada, v Parizu pa je plošča dobila nagrado Zlati Orfej za interpretacijo.

Zvone Šedlbauer

režiser

Zvone Šedlbauer, režiser in pedagog, je delal kot radijski režiser pri RTV Ljubljana, kot režiser in umetniški vodja MGL in bil redni profesor za gledališko režijo na AGRFT, predaval in režiral pa je tudi v ZDA. V svoji bogati karieri je zrežiral okrog 150 uprizoritev v vseh slovenskih dramskih gledališčih, Operi SNG, lutkovnem gledališču in na Radiu Ljubljana. Za svoje delo je prejel številne nagrade med katerimi so tudi nagrada Prešernovega sklada, več Borštnikovih nagrad in Sterijeva nagrada. Režiranje minimalističnih predstav in delanje z majhnimi zasedbami mu danes predstavlja nov izziv.

Tadej Horvat

pianist

Pianist Tadej Horvat je reden spremljevalec glasbenih projektov Petre in Ala. Njegov velik umetniški talent in karizma so velik doprinos h kvalitetnim predstavam OperArije in odlična podpora pevcem. Na Akademiji za glasbo je študiral v razredu redne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak, nato pa še v Bernu. V času šolanja je obiskoval tudi pouk orgel in solopetja. Prejel je številne visoke nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter tudi nagrade za zgledno umetniško sodelovanje kot korepetitor. Zaposlen je na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot korepetitor in profesor glavnega ter dopolnilnega predmeta klavirja, postal pa je tudi asistent oz. višji strokovni sodelavec na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Jelena Boljubaš

pianistka

Pianistka Jelena Boljubaš je leta 1995 diplomirala na Državnem konservatoriju v Kijevu, kjer je kasneje delovala v tamkajšnji državni operi. Od leta 1997 deluje v Sloveniji, sprva kot korepetitorka v SNG Opera Maribor in od leta 1999 v SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 2019 se je zaposlila na GŠ Moste Ljubljana kot profesorica in korepetitorka, pri čemer še vedno veliko sodeluje z SNG opera in balet Ljubljana. Sodelovala je pri pripravah številnih opernih projektov in koncertov. Koncertirala je mdr. z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z zborom Consortium Musicum, z Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič itd. S pevci, kot so Ana Pusar Jerič, Juan Vasle, Marko Kobal, Slavko Savinšek, Marcos Fink idr., redno poustvarja samospevno literaturo. Leta 2005 je skupaj z Markom Kobalom posnela ploščo s slovenskimi samospevi. Redno sodeluje tudi s Festivalom Ljubljana; korepetirala je španskega tenorista Placida Dominga in ostale svetovno znane glasbene zvezde. Njeno obsežno znanje, "korepetitorska kilometrina", sta odlična podpora projektom OperArija.

Tanja Dimitrievska

igralka, povezovalka

Tanja Dimitrievska je na AGRFT študirala dramsko igro in umetniško besedo. Že kot študentka je igrala v Slovenskem mladinskem gledališču, v ljubljanski Drami, predvsem pa v Prešernovem gledališču Kranj. Redna članica MGL je od leta 1995, kjer je izoblikovala številne zanimive vloge. Občasno je nastopala tudi v drugih gledališčih, predvsem v otroških predstavah, in igrala v nekaj filmih. V otroških predstavah OperArije je iskriva igralka in povezovalka predstav, odlična popestritev opernih predstav.

Sara Gorše

igralka in povezovalka

Sara Gorše je magistrirana dramska igralka, ki se že od svojih srednješolskih let profesionalno ukvarja s plesom in petjem. Kot samozaposlena v kulturi projektno sodeluje z instucionalnimi slovenskimi umetniškimi ustanovami, kot z neinstucionalnimi, v komercialnih in neodvisnih projektih. Vsako leto jo lahko vidimo na tradicionalnem MGL koncertu, vsak mesec jo lahko vidimo v Gromki v zasedbi Gverila teatra, konec leta 2018 smo jo lahko spremljali kot Ofelijo v Trstu, po Sloveniji je gostovala z uspešnico z Broadwaya Predstava, ki gre narobe in Mestnim gledališčem Ljubljanskem uspešno izvedla nov muzikal Addamsovi. OperAriji se je priključila kot mladini izjemno simpatična igralka in povezovalka predstave Najstniški brivec.

Helena Grom Krečan

koreografinja, garderoberka, tehnična sodelavka, rekviziterka, šivilija

Helena je v otroških opernih predstavah OperArije "deklica za vse". Pripravlja plesne koreografije za predstavo, skrbi, da na predstavah in koncertih ne manjkajo kostumi, rekviziti in scenski elementi, skrbi za snanost kostumov, jih celo šiva, popravlja ipd. V operah za otroke je zadolžena tudi za tehnično brezhibno izvedbo predstave. V svojih mladih letih je obiskovala oddelek za balet Zavoda za glasbeno in baletno izobraževanje - ZGBI Ljubljana pri prof. Lidiji Wisiak. Absolventka je postala leta 1974 in po opravljeni avdiciji je bila še isto leto sprejeta in kasneje zaposlena v SNG Opera in balet Ljubljana. Plesala je v klasičnih in sodobnih baletnih predstavah operne hiše in v baletnih vložkih pri operah. Svojo poklicno baletno kariero je zaključila kot solo zbor in se leta 1998 upokojila. Med upokojitvijo je nekaj časa balet poučevala tudi umetnostne drsalce v Drsalnem klubu Stanka Bloudka v Ljubljani.

Gregor Klančič

organist

Gregor Klančič, zborovodja in organist, je s Petro in Alom začel glasbeno sodelovanje ob pripravi zgoščenke Ave Maria. Glasbeno izobraževanje začel na GŠ Nova Gorica in na Orglarski šoli v Novi Gorici. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 1993 do 2012 je bil član Slovenskega komornega zbora – sedaj Zbora Slovenske filharmonije, med letoma 2004 in 2012 je opravljal delo asistenta zborovodje. V letu 2018 je bil pomočnik direktorice Slovenske filharmonije za področje zbora in umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije, maja 2020 je ponovno prevzel to funkcijo. V okviru KD Schellenburg je od leta 2011 do 2019 snoval koncertni cikel Sakralni abonma. Z zborom Consortium musicum je v okviru abonmaja izvedel več vokalno-instrumentalnih koncertov. Je vodja glasbene dejavnosti na Nadškofiji Ljubljana in ravnatelj in profesor na Orglarski šoli v Ljubljani. Kot organist je koncertiral po Sloveniji, na Hrvaškem, v Franciji, Nemčiji in Italiji.

Robert Kohek

organist

Robert Kohek je s Petro začel sodelovati pri Novi Štifti, ko sta začela s študijem skladb Ave Maria za vsakoletno koncertno mašo na Marijin praznik 15. avgusta in se odlično ujela kot glasbeni duo. Robi je zborovodja in organist. Glasbeno izobraževanje začel na Orglarski šoli v Ljubljani (prof. Jože Trošt). Vzporedno je delal srednjo ekonomsko šolo v SŠ Josip Jurčič v Ivančni Gorici, nato pa je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral na oddelku Glasbena pedagogika, nekaj časa pa je študij posvetil tudi sakralni glasbi. Od leta 1994 je povezan z domačo župnijo Zagradec, saj je tam organist, zborovodja mešanega pevskega zbora Zagradec, voditelj Tamburaške skupine Zagradec. Leta 2018 mu je občina Ivančna Gorica podelila Jurčičevo nagrado za delovanje na glasbenem in kulturnem področju v Zagradcu. Bil je med ustanovitelji Orglarske šole v Novem mestu in tam tudi dve leti poučeval solfeggio, klavir in mešani pevski zbor. Od leta 2008 je bil profesor glasbene umetnosti na OŠ Dolenjske Toplice, od leta 2022 pa je profesor glasbene teorije na Glasbeni šoli Grosuplje in profesor na OŠ Višnja Gora. Kot organist in zborovodja je dejaven predvsem v župnijah v Suhi Krajini, spremljal pa je tudi že različne zbore in soliste v tujini (Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana, Mešani pevski zbor Dvor ob Krki, Mešani pevski zbor Groblje, Mešani zbor Lubnik – Škofja Loka ...). Občasno se posveti tudi skladanju.

Ivan Lotrič

napovedovalec

Ivan Lotrič, »simbol« nacionalnega radia, je študiral slovenistiko in v 70. letih začel svojo govorniško kariero na Radiu Študent. Na začetku 80. jo je nadaljeval na RTV Slovenija, kjer se je tudi zaposlil. Zelo zgodaj je postal mentor za govor mlajšim kolegom, poučeval pa je tudi slovensko sekcijo napovedovalcev v Londonu (BBC World Service). Zelo poznan je postal po sinhronizaciji televizijskih dokumentarnih oddaj, na radiu pa njegov nizek žametni glas največkrat slišimo na 3. programu Radia Slovenija – umetniškem programu ARS. Posnel je tudi številne zvočne knjige in vodil javne prireditve. Ivan je prejemnik nagrade za medijske dosežke Viktor, nagrade za dolgoletne dosežke na področju napovedovanja Kristalni mikrofon idr. V zadnjih letih sodeluje in nastopa tudi na koncertih s klasičnimi glasbeniki. Kdo bi lahko bil primernejši glas za pripovedovanje zgodb o naravi kot Ivan Lotrič!? Povabili smo ga k sodelovanju v predstavi Narava v glasbi oz. Musica viva in on se je z veseljem odzval. Koncertu oz. predstavi zagotovo daje piko na i.

Inez Osina Rues

mezzosopranistka

Mezzosopranistka Inez Osina Rues se je k OperAriji in Petrinim projektom priključila k novi predstavi Operna pustolovščina. Študij petja je zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Pije Brodnik. Kot operna solistka je poustvarila vloge v operah slovenskih in tujih skladateljev (Kaznovana radovednost P. Šivica, Pastir P. Šavlija, V imenu ljubezni L. Firšta, Brundibar H. Krase, La Cecchina ali Nikogaršnja hči N. Piccinija, Čarobna piščal in Figarova svatba W. A. Mozarta, Madama Butterfly G. Puccinija in Obrat vijaka B. Brittna idr.). Trenutno je redno zaposlena v SNG Opera in balet Ljubljana kot zboristka, v posameznih projektih pa zaseda tudi solo vloge. Na drugih odrih se redno predstavlja kot koncertna solistka, predvsem v cerkveni glasbi. S Celjskim godalnim orkestrom je kot solistka izvedla Pergolesijevo in Vivaldijevo Stabat mater. V Italiji je dvakrat gostovala pod taktirko Alfreda Barchija, v letu 2018 na turneji koncertov Rossini! Rossini! Bravo, bravissimo in v letu 2021 v sklopu koncertov Poeti & Cantautori – Da Dante a De André. Tekom šudija je postala štipendistka Mestne občine Ljubljana. Ob koncu študija pa je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za umetniške poustvaritve na koncertnem in opernem področju.